Visumservice Resor Stockholm Segla Kontakta oss 
RL resor

Visumservice
Ansök och hämta visum på
Östermalmstorg 1, 4tr, 08.00-17.00

Tfn: + 46 (0)8/50256660
E-mail för visum: yagentinp@gmail.com
SMS visum: 070 557 72 21
Resor / Sidenvägen genom Kaukasus
  Baikonur
  Georgien 2018
  Kazakhstan
  Estland
  Vilnius - Nida - Kaliningrad - Gdansk
  Moskva - opera & balett
  Skärgårdsutflykt maj - sep
  Moskva - sommarhelger
  Tallinn - Nyår
  Weekend in St: Petersburg
  Kryssningen S:t Petersburg
  Sidenvägen genom Kaukasus
  Operafestival i Savonlinna, balett i Sankt Petersburg
  Baltiska resan
  Ukraina
  Resevillkor
  Bokningsregeler
rotary
sidenresa
visum

Sidenvägen genom Kaukasus

Pelle Mohlin Travel ANNONS

ANNONS

Sidenvägen genom Kaukasus

 

Dag för dag program

Dag 1
OBS! Samling på Arlanda, terminal 5 dagen innan kl 2159 för avresa 0030. Utdelning av mappar, radioapparater och batterier. Avresa mot Baku i Azerbadjan en stad, som sett många kulturer och folk.  Beroende på ankomsten antingen direkt till hotellet, middag, genomgång och vila ELLER rundtur i staden.

Dag 1 och 2
Oljefyndigheterna i Kaspiska havet exploaterades under sent 1800-tal av familjen Nobel, som också uppfann tankbåtarna och tankvagnarna (tillverkades i Motala Verkstad). Kort period men betydelsen och minnet lever kvar, liksom av Loreen. Vi besöker förstås Nobelbrödernas museum men också gamla stan med fortet, som stod emot mongolerna och minareten Sini Kala från 1093 intill Mohammedmoskén. Historiska museet och arkitektmuseet. Möjligen hinner vi också med att besöka kvarteren, där de fashionabla oljehandlarnas villor, liksom konstmuseet och något mattväveri.
Lunch i karavanseraj och middagar

Dag 3 Baku
Ut på landsbygden, där vi bl a besöker ett Zorastriskt tempel Ateshgah (jmf Yadz) – ”The house of fire”, förstås! Men här kommer det från gas, som sipprar upp ur jorden. På 1800-talet lämnade man för Indien, då man inte blev klokt på gasen och trodde att det var något straff från Gud. Vi gör några nedslag i naturen och återvänder till stan för lunch och fri eftermiddag. Egen middag.

Dag 4 Baku - Sheki
Vi lämnar Baku tidigt på morgonen efter en skakig väg och gör ett första stopp i Shemakha, den första handelsplatsen för Sidenvägen innan den flyttade till Baku.  Moské och kungligt mausoleum från 900-talet. Vi far vidare längs Kaukasus sluttning till staden Sheki, som är ett kulturellt centrum i Azerbadjan och mycket vackert beläget i ekskogar och omgivande berg. På 1700-talet huvudstad i det dåtida kanatet. Låg längs handelsrouten och har många handelsplatser, basarer och karavanserajer. Själva bor vi på en, Hotel Karavan Seray.


Dag 5 Sjeki - Telavi
Rundtur i Sjeki med bl a besök i shahens palats från 1700-talet, venetianskt glas och fresker som beskriver shahens ”heroiska” insatser.
Vi fortsätter på en vacker och dramatisk väg mot Georgien, passerar gränsen med sedvanlig procedur, (men visumfritt för oss!) till Gremi arkitekturkomplex. Vidare till Telavi och där bor vi på hotellet med samma namn.

Dag 6 Telavi – Tblisi
Efter frukost till Ikalto Academy från 1000 talet och Kung Erekle II palats. Därefter till Sighnaghi, staden med dess 29 torn längs stadsmuren. Staden var en mycket betydelsefull knutpunkt för handeln mellan Europa och Asien. Gamla vakttorn och tullhus, syns längs vägarna, många från 1100-talet.  Vid Georgiens delning 1555 kom området under persiskt inflytande och styrdes från Isfahan tills Ryssland år 1800 införlivade det.  Kakheti är den främsta producenten av det ljuvliga georgiska vinet, vi besöker och provar – dricker – de lokala vinerna i Telavi Wine Cellar från 1915. Efter detta sover vi gott i bussen på väg till hotellet i Tbilisi (det är synd för det är en vacker väg).

Dag 7 Tblisi
Thibilisi grundades redan på 400 talet av den georgiske kungen Vakhang Gorgasali och blev ett viktigt politiskt, kommersiellt och kulturellt centrum längs med mycket gammal kultur och historia. En stad mellan öst och väst och norr och söder – ofta i konflikters centrum och med ett förträffligt strategiskt läge. 1271 beskrev Marco Polo entusiastiskt staden som ”magnefik och kraftfull”. David, byggaren, Tamara och Irakli II, valde Tbilisi som huvudsäte och staden bytte otaliga gånger sida mellan turkar och perser, sista gången perserna brände staden var 1795!
Vi börjar med en rundtur i stan. Staden ligger i en gryta omgiven av kullar och med floden Kura
(Mtkvari på georgiska). Kura och bergen gav goda försvarsmöjligheter. Där ligger den gamla staden med basarer, många kyrkor, historiska monument, vackert ornamenterade trähus samt badhus och orientalisk marknad. Passa på! 
Upp på en av kullarna, 400 meter över Kura ligger Mtatsminda gatan, den moderna köpgatan med affärer, gallerier, teatrar och bra restauranger. Före lunch är vi i gamla stan och efter lunch i den nya staden. Lämpligen också där på kvällen
 
 
Dag 8 Tblisi
Vi far 30 min väg till Mtskheta, Georgiens äldsta huvudstad, där kung Mirian, döptes och antog den kristna läran redan på 300 talet. Staden blev religiöst centrum. Jvari klostret från 500 talet och Svtitskhoveli katedralen från 1000 talet är typiska monument över tidig georgisk arkitektur. Efter att ha besett dessa far vi mot Gori för ett annat historiskt monument, Josef Vissarionovitj Dzjugasjvili Stalin. Vi besöker museet, som ligger strax intill hans födelsehem och ser vagnen i vilken han bl a for till Potsdam. Sålunda styrkta återvänder vi för relax och middag.

Dag 9 Tblisi
Fri tid i Tblisi. Egna måltider. Vi tipsar om museer och trevliga restauranger mm. Har vi tur är det operaföreställning på kvällen i den orientaliskinspirerade operan

Dag 10 Tblisi - Alaverdi
Vi far mot Armenien och besöker direkt efter gränspassagen klostret Haghpat etablerat 976 och ett av de bäst bevarade exemplen på gammal armenisk arkitektur, vackra och välbevarade fresker och sten manuskript. Vi fortsätter efter lunch till kopparstaden Alaverdi, översiktstur och sedan incheckning och middag

Dag 11 Alaverdi – Sevansjön
Till Sevansjön. På vägen besöker vi ännu ett kloster med vacker medeltid arkitektur, Haghartsin, nära staden Dilijan, som väl speglar arkitekturen oc kulturen i det medeltida Armenien. Vi far vidare över Sevan passet till Sevansjön, som ibland kallas Armeniens blå pärla, 1900 m ö h, och som lockat många poeter att hänfört beskriva sjö och stränder. Längs stränderna har man också funnit rester av bosättningar från 2000-talet f kr. Bland senare byggnader, som är bevarade är delar av ett kloster med kyrka från år 874.
Vi bor på ett hotell vid stranden och ett dopp före middagen är svårt att undvika!

Dag 12 Sevansjön – Jerevan
Vi får en mycket vacker färd och gör flera stopp på spektakulära platser! T ex karavanserajen Selim, byggd 1332 av prins Chesar Orbelian (inskription på armeniska och arabiska) och den bäst bevarade karavanserajen i Armenien. Vi stannar också i byn Areni, som producerar Armeniens bästa vin. Där upptäcktes 2007 resterna av en vingård från 4000 f kr.
Innan Jerevan stannar vi vid klostret Khor Virap, där Sankt Georg satt fången i källaren i tolv år p g a sin kristna bekännelse.  Sedan han år 301 hade omvänt kungen, släpptes han.. vid minneskyrkan ser vi tydligt och nära Ararat och kan nog nästa skymta arken! Hotell i Jerevan centrum

Dag 13 Jerevan
Vi beser staden. Tidig bosättning och den tidigare staden på samma plats, Erebuni, grundad och belagd från 782 f kr. Gränsstad i förhistoriska staten Urartu. Vi beser på berget Arin-Berd resterna av ett fort från tiden f kr. Därefter till historiska museet med föremål från Erbuni och bosättningarna vid Lake Sevan. Vi ser en dokumentsamling med c 10 000 manuskript från 500 talet FÖRE kr på georgiska, armeniska, arabiska, persiska, turkiska m fl språk. Vi ser också den moderna staden och kanske ett operabesök på kvällen

Dag 14 Jerevan
Vi besöker ett hedniskt tempel från 300 f kr  i Garni. Garni är en av de äldsta bebodda platserna i Georgien och var ofta platsen för regenternas sommarpalats. Rätt vackert och rofyllt således. Ännu finns ett badhus från 300-talet bevarat. Vi besöker också ett modernt kloster, som sägs bevara spjutet som stacks i Jesu sida.
Åter i Jerevan fri tid för inköp. På kvällen avslutningsmiddag i en vacker restaurang med härlig utsikt.

Dag 15 Jerevan – Arlanda
Vi åker till flygplatsen i tid för avfärd.
 
Arrangör Pelle Mohlin Travel. Resegaranti ställd hos kammarkollegiet.
 
Resans pris är  29 500 kr

I resan ingår:
Flyg, tåg, bussar, hotell i dubbelrum i 3 -4* hotell
Samtliga måltider utom under fri tid
Inträden, vin och konjaksprovning
Svensk reseledning, svensk expertguide, lokala eng. språkiga guider
PM över föreläsningar mm
Tillkommer –  Visum till Azerbajdzjan, dagspriset

Tillval –    Enkelrum 6 800 kr
Avbest.skydd i ERV 1800 kr, 2200 kr med enkelrum, men kolla hemförsäkring och kort
 
Sista anmälningsdag
 

Välkommen med en reseanmälan direkt till Pelle Mohlon Travel:

Vänligen ange om ni vill gå på ytterligare operor och vilka.

 

eller via e-post: yagentinp@gmail.com

Kontakt: för ev. frågor: Nina Gorski tel +46 (0)70 55 77 221

   
ARRANGÖR PELLE MOHLIN TRAVEL.
Resegaranti ställt hos Kammarkollegiet

 

 

 

 

 

 

 

 

Sitemap